HTML

Bemutatkozás

Kik is vagyunk?
A Sósvertike honlapjának létrehozásán dolgozó civilek közössége...
Tovább»

Kommentek

 • gabeki: www.youtube.com/watch?v=gEPTQr6XxEw (2012.05.30. 14:02) Vertike a levegőből
 • gabeki: <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gEPTQr6XxEw?rel=0" framebord... (2012.05.30. 14:01) Vertike a levegőből
 • ewco: Sziasztok fiúk,lányok!!!Az a nagy helyzet hogy én is szerepelek a képregénybe,a Balogh Jánososba,é... (2010.07.08. 19:50) Interjúk
 • ewco: Az én öcsém a legvagányabb!!!!Az Imi (2010.07.08. 09:11) Interjúk
 • Heltai János: @Tahin Ágnes: Kedves Ági (és többiek)! Hadd kezdjem azzal, hogy az alapítvány esetleges segítségét... (2010.06.09. 21:07) 26-ig
 • Utolsó 20

2018.04.09. 20:22 toldizs


2010.08.03. 18:23 Bodó Csanád

Lehet szavazni

Az "Önkéntességgel a roma integrációért" címet viselő videópályázatra készült munkák versenyben állnak egymással, köztük a Vertike.hu című film (rendezte: Toldi Zsombor). Itt vannak a pályaművek:

100legszegenyebb.hu/Video


2010.07.03. 23:11 Bodó Csanád

www.vertike.hu

www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/

www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/

www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/

www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/

www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/ www.vertike.hu/

Címkék: aktuális honlap projekt


2010.07.02. 16:35 Bodó Csanád

"Azért egy kis életet hoztatok ebbe a faluba"

– mondta Lackó mamája a honlap bemutatóját követően a faluházban...

Címkék: prezentáció projekt élménybeszámoló


2010.06.29. 16:58 Bodó Csanád

Készül a világ első bojás képregénye!

Nekikezdtünk a képregényeknek. A C betű című történet egy-két mondatát bojásul adtuk az öreg cigányt játszó Alfonz szájába. Ehhez megkértünk néhány helyi bojást, hogy fordítsák le nekünk a mondatokat. Miközben ezen dolgoztunk a faluház kertjében álló fűzfa alatt, Cece felvetette, hogy miért nem fordítjuk le az egész képregényt bojásra.

Marika néni ugyan lázas betegnek érezte magát, mégis rögtön nekilátott a teljes szöveg fordításának. Néhány mondattal hirtelen nem boldogult, máskor nekünk volt nehéz leírni a bojás mondatokat. Két fő nehézség volt: az egyik, hogy a beás standard szerinti írásmód nem felelt meg Marika néni változatának. Például a nu szót (a jelentése az, hogy 'nem') ő következetesen no-nak ejtette, és mikor én nu-nak írtam, szólt, hogy javítsam ki no-ra. Emellett az is kérdéses volt, hogy a magyarból való kölcsönzésnek vagy kódváltásnak is minősíthető szavakat (pl. a kórház vagy a zárójelentés szót) beás vagy magyar helyesírással jegyezzük le.

De arról is eltűnődtünk, hogy milyen az, amikor egy bojás képregényben hirtelen magyarul kezdenek beszélni. Erre egyébként szükség volt, mert a történet címét adó C betű "cigány"-t jelent a kórházi zárójelentésen, de bojásul ezt máshogy mondják, ebben a nyelvben és faluban a cîgán szó azt jelenti, hogy romani nyelven beszélő "kolompár".

És Balogh János épp annyira nem az, mint amennyit erről egy főorvos tudhatott 30 éve.

A fordításban Rozi néni segítségét is kikértük. A lefordított mondatokat felvettük, hogy meglegyen a szöveg hangzó változata.

Címkék: képregény aktuális projekt élménybeszámoló


2010.06.29. 16:11 Bodó Csanád

Bojás nyelvlecke

 

Címkék: aktuális honlap projekt élménybeszámoló


2010.06.28. 10:08 Bodó Csanád

Az orvosi rendelőben és a faluban

 A rendelőben elkezdtük Lackó közreműködésével a képregényeket készíteni. Lefotóztuk a kórházi jeleneteket.

A faluban bojás nyelvleckét vettünk, de aztán kiderült, hogy Vertikén többen a kolompár (romani) nyelvet is beszélik. Sőt horvátul, hollandul, németül és finnül is el lehet boldogulni itt.

A faluházban csalódás ért minket. A Fidesz-gyűlés főszereplője, a környék országgyűlési képviselője csak rövid látogatást tett Vertikén, nem is találkoztunk vele. A faluház udvarán ismeretlenek beszélgettek egymással egy nagy kondér töltött káposzta körül.

A faluban sokan panaszkodtak arra, hogy a faluház udvarán felállított pingpongasztalhoz nem fértek hozzá a zártkörű rendezvény miatt.

Címkék: képregény aktuális projekt élménybeszámoló


2010.06.27. 10:46 Bodó Csanád

Balogh János-portré

 

Címkék: bemutatkozás képregény aktuális


2010.06.27. 10:31 Bodó Csanád

Újra Vertikén – 1. nap

 

Meglepetéssel kezdődött: a Fidesz dél-baranyai elöljárói kibérelték a hétvégére a mi kedves könyvtárunkat és faluházunkat, hogy disznóöléssel egybekötött találkozót tartsanak egymás között. Szerencsére a polgármester felajánlotta az orvosi rendelőt, és ezzel az a kérdés is megoldódott, hogy Balogh János életrajza kórházi jeleneteinek megjelenítéséhez milyen módon alkossunk hátteret. A rendelő a "Tanács" épületében van, közvetlen kijárattal a tekepályára.

Míg én Balogh Jánossal beszéltem meg, hogyan dolgozzuk fel az életrajzát, addig a helyi férfiak szombat esti 20 Ft-os alapon futó tekebajnoksága lelkes amatőrök csapatával bővült ki (a képen nem ők láthatók). A projekt pénzügyi problémáit most sem oldottuk meg.

 

Címkék: képregény aktuális honlap projekt


2010.06.26. 22:44 vertike.blog.hu

Siker!

 

Bejártam! Cece

Címkék: aktuális élménybeszámoló


2010.06.23. 21:38 Heltai János

Bejárat

Tarsoly Eszter (úgy tűnik) Tanárnő vagyok, de a Tanár Urak, mint mindenki, akit régóta ismerek, Cecének szólítanak, így ez nagyon jól esne a project többi résztvevőjétől is (néni nélkül). Az Ormánysággal néhány, a családi mitológiában szereplő történetet leszámítva, igazából akkor kerültem kapcsolatba, mikor a Bodó Csanád Tanár Úr által említett nyelvcsere vizsgálat egyik adatfelvevőjeként ott töltöttem pár hetet egy sok évvel ezelőtti nyáron, ami gyönyörű és izgalmas volt. Nagyon örültem az új ötleteteknek, és a blogon követtem egy kicsit a fejleményeket. Nem tudtam eddig részt venni (én most Londonban lakom és a UCL-en dolgozom), de nagyon várom a jövő hétvégét, amikor én is csatlakozom hozzátok Vertikén.

 

Ui: Zsombor, Cecével nem tudtunk belépni az ő nevén! we need help! Cece már hetek óta próbálkozott!! És már fél Londi!!!


2010.06.20. 19:29 Bodó Csanád

Kinek mit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képregényekhez kijelölt felelősöket lásd korábban, továbbá Regi viszi A "C" betű című történetet, Berci A vizit címűt.

 A 2. feladatot Berci vállalta, a 3.-at is.

A 4. feladat a bojás nyelvlecke, Regi vezeti, Zsombor segít a videó elkészítésében.

Az 5.-et Kinga és Ági közösen irányítja.

A 6.-at Zsombi vállalta.

A Faluolimpián mindenki részt vesz.

Az utolsó napi prezentáció felelőse Bence.

Mindenki hozzon magával papírt, krétát, ollót, ceruzát, filceket, fényképezőgépet és kamerát, ha van.

A kávéról én gondoskodom.

 

Címkék: képregény aktuális honlap projekt


2010.06.20. 14:43 Bberci

Ma

Mivel a csoport felét nem sikerült még elérnem, hátha még felnéztek ide!

Célszerű lenne 3/4  6-kor találkozni a Blahán a 4-6-os villamos megállójában.

Remélem ott lesz mindenki!


2010.06.20. 04:26 Bodó Csanád

A képregényekről

 

 Hat képregényt választottunk ki a feldolgozottak közül:

1. Ágitól a Ziles sztorit.

2. Bencétől a Pályaválasztás címűt.

3. Zsombitól a rendszerváltás témájáról szólót.

4. Kinga kórházas történetét a fürdésről.

5. A "C" betű címűt – ezt együtt beszéltük meg.

6. A Vizit című történetet, amit szintén korábban dolgoztunk fel.

Szerintem azok, akik már gondolkodtak egy-egy témáról, maradjanak az egyes sztorik felelősei, Regi és Berci pedig beszéljék meg, hogy az 5. és 6. történet közül melyiket vállalnák.

 

Címkék: képregény aktuális honlap projekt


2010.06.16. 16:01 Heltai János

Nyár van. Lehet, hogy tán ez, amire vártam.

Új szállásunk van. Sokféle gond volt a stranddal, csapataink harcban állnak az ingyenes vagy kedvezményes belépőért, de lakni másutt fogunk, itt:

Szerencsére van játszótér a honlap tanúsága szerint (http://www.zold-turizmus.hu/index.php?fn=szallasok&szallas=11), úgyhogy bizonyára meg fog felelni.

Az évzárón mindenkinek FELTÉTLENÜL színem eleibe kell járulnia egy aláírás erejéig (alapítványi támogatás). Az ezt elmulasztók adócsalás miatt 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, ugyanis a támogatást már felvették :).

Vasárnap este 6 órakor tartjuk utolsó esemény előtti megbeszélésünket, ezúttal végre egyszer a Nagykörúton belül. Mindenkit szeretettel várok.

Címkék: aktuális projekt


2010.06.03. 18:51 toldizs

26-ig

Elég gyorsan közeleg a június végi látogatásunk időpontja és még rengeteg dolgot el kell készíteni, meg kell beszélni az indulás előtt.

Tehát a terv az, hogy létrehozunk egy listát itt a blogon és ezt mindenki kiegészíti a hosszútávú memóriáját felhasználva.

A lista (amit mindenki egészítsen ki az ötleteivel, emlékeivel a posztban /és nem komment formájában/): 

- honlap (design, motor, domain, tárhely)
- házkvíz
- biciklijogsik
- interjús videók megvágása
- a kiválasztott képregények szövegének kinyomtatása
- a többi programhoz szükséges minimális végrehajtási-terv
- falutérkép a gyerekrajzok alapján
-
-
-
-
-
-
-

A feladat csak ötletgyűjtés, semmi komolyabb....a köv gyűlésen meg majd kiosztjuk, h kinek mit kell csinálnia azon a bizonyos 1 héten.

14 komment

Címkék: aktuális


2010.05.27. 08:42 Bodó Csanád

Júniusi program

 

A júniusi vertikei munkánk a következő feladatokból fog állni:

1. Képregény(ek) – 2 napos program, erről majd később bővebben.

2. Interjúk – a helyi vezetőkkel (polgármester, a kisebbségi önkormányzat vezetője), helyben született és immigráns felnőttekkel. Két napos program.

3. Riport a helyi gazdaság kitörési pontjairól – ez Heltai tanár úr remek ötlete, egy nap programja.

4. Bojás (beás) nyelvlecke – szavak, kifejezések, rövid párbeszédek hangfelvétele képanyaggal kiegészítve, egynapos feladat.

5. Iskola-történetek – a helyi fiatalok által elmesélt sztorik az iskoláról, a budapesti résztvevők által előadva (egy nap).

6. Korábbi munkák (puzzle, Vertikép, biciklijogsik stb.) összerakása – jó lenne már korábban rendbe tenni, hogy Vertikén már csak az utolsó simításokat végezzük el.

7. Faluolimpia – egy napot szánunk rá, az utolsó előttit.

8. Prezentáció – az utolsó napon, az elkészült honlap bemutatása a faluközösségnek.

Az most a feladat, hogy a kommentekben jelezzétek, ki melyik feladatban venne részt szívesen. Egyszerre több alprojektben is lehet, de minden nagyobb feladathoz keresünk egy-egy felelőst, aki irányítja az ide kapcsolódó munkákat (ha valamelyik feladat nagyon tetszik, ezt is írjátok meg).

A képregények elkészítésében mindenki részt vesz majd, erre a feladatra tehát nem kell jelentkeznetek, erről majd egy külön poszt fog szólni.

16 komment

Címkék: képregény aktuális honlap projekt


2010.05.17. 21:59 banabcsee

katonság & gimi

Elkészült a katonaság és a gimnázium

Címkék: képregény


2010.05.10. 17:03 Tahin Ágnes

Munkahelyek, munkatársak

Kis késéssel ugyan, de ezt a két részt sikerült feldolgoznom.

A munkahelyek részt 7 képre osztottam:

1. ÉPFU 5.-nél dolgozik B.J., sok kedves barátja van.

2. Kap egy ZIL billenős teherautót, amiért a többiek irigykednek. A teherautó helyére be lehet vágni egy képet a google-ról.

3. Csúnyán mutogatnak rá, hogy milyen jó kocsija van. Néhány embert így le lehet fotózni és akkor ők az irigykedő kollégák.

4. Eső, bedobnak pár sört.

5. Mégis dolgozni kell, baleset történik, elveszik a jogsiját.

6. Ideiglenesen egy kőműves mellé áll segédmunkásnak. Egy vakolatlan ház mellett áll kalapáccsal, vagy ilyesmi.

7. Visszakapja a jogosítványt, a Belker-nél dolgozik.

Igazából a teherautó a probléma, amit nem lehet beszerezni a képregény fotóihoz, amúgy meg csak emberek kellenek hozzá, továbbá néhány üveg sör... :P

 

A munkatársak részt pedig 6 képre osztottam:

1. Sok barátot szerzett a Fűszert-nél

2. Az öreg munkások könnyebb munkát kerestek és úgy gondolták, hogy B.J. munkája könnyebb, el akarták tőle venni.

3. Egy barátja szól neki, hogy veszélyben a munkája.

4. A problémák elkerülése végett inkább máshova megy dolgozni.

5. A Vízgazdálkodási Társulat tagjai tartják karban az árkokat és építenek újakat.

6. Miután megszűnt a Társulat, sok az árvíz, és aki felelős ezért, az hallgat, sunnyog.

Ide is csak emberek kellenek. Vertikén a betonút szélén voltak árkok, ott meg lehetne oldani az 5. képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyjából ennyi. Bocsánat a késésért...

1 komment

Címkék: képregény


2010.05.09. 17:07 banabcsee

Emlékek

Kinga küldi sok szeretettel :)

 

Cím: Tudni kell mi jár, mi nem jár


A rész Balogh János emlékeiről szól. Három történet van benne amiből szerintem lehetne képregényt csinálni:


1. Amikor 1995-ben megcsípte egy kullancs és kórházba kellett menni. A kórházban nem foglalkoztak vele, a szobatársai nem hagyták, hogy lefürödjön. Majd átküldték a szomszédos kórházba és lázasan, kísérő nélkül kellett átmennie. A kórházban nem foglalkoztak vele.

            1. kép: kukorica ültetés: megoldható egy kertben  kapával és locsolóval

            2. kép: szerintem lehetne egy rajz vagy egy kép egy kullancsról

            3. kép: Balogh Jánost az apja viszi be a kórházba, B.J. szájában lázmérő, pokróccal be van takarva ilyenek…

            4. kép: kórház: egy szoba amiben két ember fekszik B.J. mellett, párbeszéd: - Nem használhatod a fürdőt, mert úgyse tudod hogy kell…

            5. kép: Balogh János ül a kórteremben és kapja az infúziót és az injekciókat.

            6. kép: Balogh János egészségesen elhagyja a kórházat

 

2. Ez egy rövidebb, 4 képből álló kis képregény. Arról szól, hogy Balogh Jánost egészségügyi kivizsgálásra vitte az apja. Az asszisztens sorba hívta be az embereket, de őket szándékosan kihagyták.

            1.kép: B.J. megy az apjával az egészségügyi intézménybe( nagy ház, előtte állnak fehér köpenyes emberek)

            2. kép: B.J. és az apja ülnek egy teremben, mellettük szintén emberek várakoznak.

            3. kép: még mindig ugyanott ülnek, de a körülöttük lévő emberek mások

            4. kép: az apa szól az orvosnak, hogy a következő vonatot nem akarja lekésni és elindulnak a kijárat felé

            5.kép: az orvos visszahívja őket és kivizsgálja Balogh Jánost

 

3. A második történet az, amelyiket a Reginával és Bercivel kidolgoztunk a táblán, amelyik a vizit nevet kapta. A történet arról szól, hogy a fiatal Balogh János Irma nénivel a piacon van, és Irma néni folyton győzködi B.J.-t hogy egyszer látogassa meg.

            1. kép: piac(asztalok amelyeken mindenféle haszontalan dolog található), ott áll Balogh János és Irma néni

            2. kép: Balogh János biciklizik az erdő fele

            3. kép: kunyhó ami előtt áll Irma néni a férjével Laci bácsival(hegedűvel a kezében)

            4. kép: Irma néni kenyeret süt, az asztalnál ül Laci bácsi és Balogh János, Irma néni meséli, hogy Laci bácsi nem mehet még a kocsmába se, a süketsége miatt.

            5. kép: egy kép a kenyérről

            6. kép: Balogh János elindul, az ajtó előtt  integet neki Irma néni és Laci bácsi


2010.05.06. 21:21 Bberci

Jó emberek (orvos)

 

Jó emberek
 
Alapvetően két személyről van szó, B.J. gyerekkorából a orvosról és a helyi boltosról. Az orvost szerintem könnyebb képregénybe önteni, mivel több a cselekmény.
 
 1. képkockában bemutatnánk az orvost (magas, testes), talán fehér köpenyben, valamilyen kellékkel szimbolizálni, hogy orvos.
 2. képkockában egy rendelést lehetne ábrázolni, melyen nagyon kedvesen beszél az emberekkel, és igen jól ért a munkájához
 3. képkockában egy helyi házban ebédelne, udvarias kérdést intézve a szegénységét szégyellő háziasszonynak
 4. képkockában megkóstolja a cigánykenyeret, melyet soha nem ismert annak előtte, és nagyon ízlene neki
 5. képkockában a falun végigmenve kérdezgeti a kertben ácsorgókat, hogy vannak, a helyiek örülnek, ha láthatják
 6. betegen, bőrönddel a kezében búcsúzna, és minden jót kíván. Mivel Budapestre megy bőröndjére lehetne a cél írva

 


2010.05.06. 16:43 toldizs

Petőfi, Kossuth, Index

"Ha a Google-nek sikerült Amerikában, miért ne sikerülhetne nekünk itt, Magyarországon? Egy kansasi kisváros, Topeka egy hónapra felvette a Google nevét, mi meg keressük azt a hazai települést, amely egy időre, vagy akár örökre hajlandó Index.hu-nak hívni magát. Vagy egy utcáját, terét, közét, sikátorát. Cserébe publicitást, hírnevet és egy jó bulit ígérünk."

Magyarországon nincs egyetlen település sem, amelynek értelmes neve lenne. Hajmáskér? Százhalombatta? Gávavencsellő? Akkor már miért nem Index.hu?

Keressük tehát azt a vállalkozó kedvű települést – lehet kicsinyke zsákfalu, megyeszékhely vagy főváros –  amely egy hónapon át, esetleg örökre is szívesen viseli az Index.hu nevet. Esetleg hajlandó egy utcát, teret vagy legelőt elnevezni az Indexről. Pénzt nem tudunk adni, de biztosak vagyunk benne, hogy a nemzetközi hírnév, a turizmusból származó bevételek és a hírek nyomán a településre özönlő befektetői tőke busásan kárpótolják majd a helyieket az apró kellemetlenségért, amivel egy névváltoztatás jár.

Hogyan jelentkezhet?

Ha ön polgármester, alpolgármester, jegyző, vagy a helyi közösség más, befolyással bíró tagja, kérjük, nyilatkozatban jelezze a település átkeresztelkedési, utcaelnevezési szándékát ezen a címen. Kérjük, írja meg nevét, címét és telefonszámát, hogy felvehessük önnel a kapcsolatot. A jelentkezéseket egyenként elbíráljuk, és az Index.hu település- vagy utcanevet a legjobban motivált, egyben a legrászorulóbb helységnek ítéljük oda. A döntés-előkészítési folyamatról az érintett településeket és a közvéleményt folyamatosan tájékoztatjuk.

2 komment


2010.05.03. 21:57 Heltai János

Es ist schwieriger eine vorgefasste Meinung zu zertrümmern als ein Atom

Ezt mondja Einstein. Azért dolgozunk rajta.

»Link«

Nem változtattam nevet, csak a munka hevében még helyünket is megcseréltük. Ennyire igyekeztem, hogy Vertike nemzetközi jó hírnevét tovább öregbítsem a múlt heti workshopon, mely...

az alábbi kérdésekre kívánt választ adni:

 • Milyen trendek figyelhetők meg Németországban és Magyarországon?
 • A toleranciára nevelés mely aspektusban, milyen összefüggésben jelenik meg elsődlegesen?
 • Milyen nehézségekkel találkoznak az iskolák?
 • Milyen módszerek és programok működnek a toleranciára nevelés témájában magyar és német iskolákban?
 • Milyen projekteket, programokat kínálnak az iskolán kívüli szervezetek Németországban?
 • Hogy látják a német diákok a tolerancia (és toleranciára nevelés) kérdését és helyzetét, milyen programokat, módszereket tartanak hatékonynak?

 


2010.05.03. 21:04 Heltai János

Nektek Mohács kell?

Kedves Kinga, Ági, Bertalan, Bence!

Ha kell, földtől a fényes égig rángatlak titeket végig! Nem lesz egy félpercnyi békességetek, langy szívű sihederek!

Tessék már megcsinálni azt a képregényről szóló bejegyzést! Hát mennyit könyörögjek még? Érettségi ide vagy oda!

Vagy lesz itt sírás-rívás és fogaknak csikorgatása!!!


2010.04.18. 21:46 bregi

A hálátlan gyermekek

A Saját család című részben a B.J. 3 feleségéről és azok tulajdonságairól van szó. Kb. 8 képben elmesélhető téma, ami megintcsak nem olyan könnyen önthető képregény formába, mivel nem túl mozgalmas.

Részletesebben arról van szó, h B.J. első két felesége lusta, nem dolgozik, a 3. szorgalmas, felnevel 10 gyereket, de hamar agyvérzést kap, ápolni kell, a gyerekei pedig (akik már felnőttek) még a házimunkában sem segítenek. Ez nagyon fáj az anyjuknak.

Szükség van Balogh Jánosra és 2 feleségre + több gyerekre (össz. 10 van a szöveg szerint)

Kellenek esküvői kellékek, virág, két vmi egyszerű gyűrű, fazekak, seprű, ágy, mankó v bot, gyógyszerek

Megint bocsánat a nyomi rajzért:D:D

1 komment

Címkék: képregény


süti beállítások módosítása