HTML

Bemutatkozás

Kik is vagyunk?
A Sósvertike honlapjának létrehozásán dolgozó civilek közössége...
Tovább»

Kommentek

  • gabeki: www.youtube.com/watch?v=gEPTQr6XxEw (2012.05.30. 14:02) Vertike a levegőből
  • gabeki: <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gEPTQr6XxEw?rel=0" framebord... (2012.05.30. 14:01) Vertike a levegőből
  • ewco: Sziasztok fiúk,lányok!!!Az a nagy helyzet hogy én is szerepelek a képregénybe,a Balogh Jánososba,é... (2010.07.08. 19:50) Interjúk
  • ewco: Az én öcsém a legvagányabb!!!!Az Imi (2010.07.08. 09:11) Interjúk
  • Heltai János: @Tahin Ágnes: Kedves Ági (és többiek)! Hadd kezdjem azzal, hogy az alapítvány esetleges segítségét... (2010.06.09. 21:07) 26-ig
  • Utolsó 20

2009.10.10. 15:04 Heltai János

Szanaszét a szotyihéj

Kedves Résztvevők,

felettébb lesújtva látom, hogy nem záporoznak az ötletek. Az alábbiakat gondolatébresztőnek szánom, hiszen alig két hét, és ha minden jól megy, a helyszínen leszünk!

Talán a legérdekesebb az, hogy a falu lakói mire emlékeznek saját múltjukból, hogyan gondolkodnak, milyen dolgok befolyásolják azt, ahogy a világot látják. Szerintem a honlap akkor lesz jó, ha ezt meg tudjuk ismerni, át tudjuk érezni, és formába is tudjuk önteni, tehát másoknak is meg tudjuk mutatni.

Ennek fontos előfeltétele az ott élő emberek alapos megismerése, melynek célja az lehet, hogy megértsük, hogy gondolkodnak ők a világról. Ehhez beszélgetnünk kell velük, "beszéltetnünk kell őket". Minden olyan ötlet, ami ezt segíti, szerintem konstruktív. Óvnék az öncélú dolgoktól. (Nem vagyok teljesen biztos benne például, hogy a kutyáknak a gazdákkal való párosítása nem ilyen-e. Továbbá azt is el tudom képzelni, hogy ez sokak számára akár sértő, megalázó is lehet, mindenesetre kicsit kétélűnek tűnik nekem. Várom ehhez is véleményeteket.)

Az embereket akkor ismerjük, ha ismerjük múltjukat is. A közösséggel ugyanez a helyzet. Olyan dolgokat kellene kitalálnunk, amelyek segítségével megismerhetjük az ott élők és a település múltját.

Engem személyesen érdekel, hogy ki mire (és hogyan emlékszik):

- saját maga és családja múltjából (interjúk olvasható vagy meghallgatható formában, fotóriportok; mindenkinek vannak érdekes történetei a múltból, akár ezeket is össze lehetne gyűjtögetni. Nem kell feltétlen egész élet- vagy családtörténet a végén -- elég felvillantani ezt-azt. Ehhez persze nekünk mindent ismerni kell).

- a közösség múltjából (Ki szeretném deríteni, hogy ki mikor és honnan került a faluba, mióta él ott, hogyan rétegződik a helyi közösség. Hogy ebből mi érdekes és mi publikus, nyilván kiderül majd).

- a település történetéből. (A falu építészeti örökségének feldolgozása: pl. fotóriportok, melyeket interjúk egészítenek ki – egy-egy ház története, a benne lakó emberek története).

Ez persze a múlt. De a jelennel is érdemes foglalkozni.

- Ki mit csinál? El tudnék képzelni riportokat érdekes foglalkozású emberekről a faluban. El tudnék képzelni egy alprojektet a dinnyetermesztés fortélyairól; a forma mindig lehet érdekes, ötletes:

- Ki hogyan szórakozik. Hogyan töltik az emberek a szabadidejüket, elégedettek-e ezzel, satöbbi?

- Ki mire vágyik?

- Ki hogy képzeli a jövőjét.

Ezek talán olyan témakörök, amelyek mentén el lehet kezdeni a gondolkodást.

Van még egy-két ügyrendi javaslatom is. Azt szeretném, ha a munkában mindenki részt venne, ezért kérlek benneteket, hogy aktivizáljátok magatokat, és ne csak ami a blog kinézetét, működését illeti, hanem tartalmi kérdésekben is. Javaslom, hogy az aktivitás szükségességét vegyük be a szabályok közé...

Bármennyire sok munka is van már a blogban, én továbbra is túl bonyolultnak tartom. És ez nem feltétlen a blog hibája, inkább azért van, mert egyelőre mi sem pontosan tudjuk, mit és hogyan fogunk csinálni. Szerintem kedden meg kellene beszélnünk a blog struktúráját, további funkcióit is. Addig is jelszavam a letisztultság.

Na talán most van mihez hozzászólni, van miről gondolkodni. Várom javaslataitokat, további ötleteiteket, véleményeteket minderről.

2 komment

Címkék: aktuális projekt


süti beállítások módosítása