HTML

Bemutatkozás

Kik is vagyunk?
A Sósvertike honlapjának létrehozásán dolgozó civilek közössége...
Tovább»

Kommentek

  • gabeki: www.youtube.com/watch?v=gEPTQr6XxEw (2012.05.30. 14:02) Vertike a levegőből
  • gabeki: <iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/gEPTQr6XxEw?rel=0" framebord... (2012.05.30. 14:01) Vertike a levegőből
  • ewco: Sziasztok fiúk,lányok!!!Az a nagy helyzet hogy én is szerepelek a képregénybe,a Balogh Jánososba,é... (2010.07.08. 19:50) Interjúk
  • ewco: Az én öcsém a legvagányabb!!!!Az Imi (2010.07.08. 09:11) Interjúk
  • Heltai János: @Tahin Ágnes: Kedves Ági (és többiek)! Hadd kezdjem azzal, hogy az alapítvány esetleges segítségét... (2010.06.09. 21:07) 26-ig
  • Utolsó 20

2009.10.25. 10:01 Bodó Csanád

"A mi falunkban mi lakunk..."


Van ez a könyv. Szeretem. Arról szól, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége oktatási programjának foglalkozásait látogató gyerekek hogyan látják saját magukat, a falujukat, annak jelenét, múltját. Szóban és képben.

A Magyarfaluról szóló fejezet végén áll egy írás "Szavazz Magyarfalu leg-jeire!" címmel.

Ebből idézek:

Magyarfalu talán első közvélemény-kutatását végeztük el a IV–VIII. osztályos tanulók között. [...] A 67 megkérdezett diák sok kérdésre más-más választ, nevet írt, de többnyire mindig volt egy név, hely, amit többen is választottak.

 

Abszolút többségű eredmény csak két kérdésben született. A leggazdagabb ember Fodor Krisztián, a legjobb tanuló pedig Bálint Kamilla.

 

Akkor vegyük sorba a többi kérdést is. A falu legszebb lánya Csernika Mihaela, a legszebb fiú Gál Szebi és Bondea Celesztin ugyanannyi szavazattal. A legnagyobb háza Fodor Krisztiánnak van, a legnagyobb családja pedig Bondea Ionnak. A falu leghosszabb utcája Nagyfalu, a legfélelmetesebb helye pedig a temető. A szavazatok szerint Bondea Biankának van a leghosszabb haja, a legmagasabb ember "Korcsi". [...] A legtöbbet beszélő asszonya Istók Borbála, a legokosabb a pap, a legöregebb Bácsi Mihály, a legismertebb állat a faluban Jánku Dénes kutyája, akit Ricsinek hívnak. [...] A legjobb focistája Jánku Csiprián, a legszebb hely a falu központja, a legcsúfabb hely a Gödör (a patak medre). Megtudtuk, a gyerekek szerint a falu legrészegesebb emberének címét a hét "versenyző" közül T[...] I[...] nyerte el.

Az idézet szerzője Kovács Melánia, magyarfalusi tanító. Arra gondoltam, hogy valami hasonlót mi is kezdhetnénk Vertikén.

Csak éppen nem szavazatokat gyűjtenénk, hanem megpróbálnánk összeszedni, ki miben a legjobb a faluban. És ha ez megvan, a "győzteseket" meg is interjúvolhatnánk...

Ez hasonló ahhoz, amit Berci mondott a legutóbbi megbeszélésünkön arról, hogy kérdezzük meg, ki mire büszke a faluban, csak annyi a különbség, hogy itt mások mondanák el, mit tartanak jónak, szépnek, érdekesnek stb. a szomszédjukban, rokonaikban, barátjukban vagy éppen ellenségükben.

Jövő héten elkezdhetnénk összeszedni a vertikeiekkel a szempontokat. Mit gondoltok?

 

komment

Címkék: aktuális projekt


süti beállítások módosítása